Home > Hé wat vervelend, auto band lek!
Auto & Motor, Instructies
|
22 mei 2023

Hé wat vervelend, auto band lek!

Je hebt het vast wel al eens meegemaakt in je leven. Een lekke of leeglopende band. Het is enorm vervelend als je dit overkomt! Of dit nu bij je fiets, motor, scooter, scootmobiel of welk voortuig dan ook gebeurt. Als je bij jouw voertuig aan komt lopen en je ziet dat een band lek of kapot is, dan wordt je daar natuurlijk niet vrolijk van. Een autoband repareren kost veel tijd en moeite. Zeker als je totaal geen verstand hebt van het repareren van een autoband. Bovendien is de situatie van het ontdekken van een kapotte band lastig, omdat je eerst ter plekken er achter moet komen of je de band nog kunt repareren. Wat als je nu met je auto langs de weg staat met een kapotte band en je deze autoband niet kunt repareren? Wat nu als je ook nog geen pech hulp of wegenwacht lid bent? Kun je de ANWB dan nu nog wel bellen? We gaan het hieronder even voor je op een rijtje zetten!

Wel of geen ANWB

Of je nu wel of geen lid bent van de ANWB, mocht je ooit met panne staan,  dan komen ze je met alle liefde weer op weg helpen. Alleen moet je dan wel rekening houden met voorrijkosten die vaak veel hoger uitvallen dan wat je per maand zou betalen als je wel lid zou zijn van de ANWB.

Een band vervangen met een sneeuwketting

Een band met een sneeuwketting vervangen werkt in de regel hetzelfde als het vervangen van een band zonder sneeuwketting. Alleen moet je bij het vervangen van de eerste optie de sneeuwketting er wel eerst vanaf halen voor dat je de band kunt repareren of vervangen. Mocht dit niet lukken, dan heb je vaak nog een reserve wiel in de kofferbak liggen. De kapotte band kun je dan vervangen door een nieuwe band. Zorg er daarom voor dat de set banden altijd compleet is en dat de reserve band in de auto  goed genoeg is om nog mee te rijden. Denk hierbij aan een band met een profiel dikte van minimaal 1,6 mm en de juiste bandenspanning. De juiste bandenspanning is doorgaans 2.0 Barr. Bovendien zegt de term reserve band het eigenlijk ook wel al, deze band is niet gemaakt om lang mee rond te rijden. De band is alleen gemaakt om in noodgevallen mee thuis te komen. Het is verboden om lange tijd met een reserveband rond te rijden. Daarnaast mag je met deze band ook niet sneller rijden dan 80 km met uur.

Lees  Snelheidsregels rijden in de sneeuw

In Nederland is het hebben van een thuiskomer reserveband niet verplicht. Net zoals in Duitsland, België en Frankrijk. Voor mensen die vaker met de auto op vakantie gaan in het buitenland is het wel belangrijk een reserveband aan te houden. In veel verschillende Europese landen zoals Spanje, Turkije, Tsjechië en Slowakije is het namelijk wel verplicht om een werkende thuiskomer/ reserveband te hebben in de auto.

autoband repareren

Gerelateerde blogs

© Sneeuwkettingen Leggen 2024