Home > Op vakantie in het buitenland tijdens corona
Reizen
|
7 juni 2021

Op vakantie in het buitenland tijdens corona

Nu de zomer met schrille schreden dichterbij komt, beginnen de eerste vakantiekriebels al weer op te komen. De zomer van 2020 is voor veel mensen al in de soep gelopen als het aankomt op vakantie, dus de meeste mensen staan te springen om er dit jaar weer lekker op uit te gaan. Maar kan je dit jaar gewoon gerust op vakantie te gaan, zonder je zorgen te hoeven maken over kleurcodes of mondkapjes? En hoe zit het met het vaccinatiepaspoort waar je steeds meer over hoort? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Moet je gevaccineerd zijn om op vakantie te kunnen?

Nee, je hoeft niet persé gevaccineerd zijn om naar het buitenland te kunnen reizen. Dit wilt echter niet zeggen dat je zomaar de grens over kunt. Om de verspreiding van corona tegen te gaan en mutaties van het virus zo min mogelijk kans te geven, zijn er afspraken gemaakt tussen landen. De EU komt daarom binnenkort met een vaccinatiepaspoort. Met dit document kun je reizen door Europa. Veel landen stellen namelijk een aantal voorwaarden. Ze willen dat je gevaccineerd bent, antistoffen hebt (als je corona hebt gehad, heb je antistoffen in je lichaam), of een negatieve testuitslag kunt tonen. Beschik je hierover? Dan kan je gewoon op vakantie gaan zonder je zorgen te hoeven maken over een eventuele quarantaine bij aankomst of na terugkomst. Houd er wel rekening mee dat in de meeste landen nog gewoon te coronaregels van toepassing zijn. Dus blijf je houden aan de mondkapjesplicht en houdt afstand tot anderen. Lees je goed in wat de regels zijn van je vakantieland. Zo voorkom je problemen.

Lees  Ik ga op skivakantie en neem mee

Is een vaccinatiepaspoort wel veilig?

Een vaccinatiepaspoort dient aan de strengste beveiligingsvoorwaarden te voldoen. De EU ziet hier streng op toe en je kan wel met zekerheid zeggen dat een vaccinatiepaspoort veilig is. Je hoeft je geen zorgen te maken over de beveiliging van je (medische) gegevens. Toch zijn er mensen die zich hier zorgen over maken. Terecht natuurlijk, want een vaccinatiepaspoort beschikt over veel persoonlijke gegevens die je absoluut niet op straat wilt laten belanden. Je zult hier zelf een keuze in moeten maken of je hier aan mee wilt doen. Maar houdt er wel rekening mee dat je aan de grens geweigerd kan worden indien je niet kan aantonen dat je gevaccineerd bent, antistoffen hebt of negatief getest bent. Een vaccinatiepaspoort is hier een mooie (en veilige) oplossing voor.

Hoe zit het straks in de winter?

In de zomer zul je dus aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om met een gerust hart de grens over de gaan. Maar hoe zit het straks in de winter en met je wintersportvakantie? Dat is helaas nog niet duidelijk. Het is afwachten wat het virus gaat doen nu de versoepelingen een feit zijn en mensen weer vrij kunnen rondreizen. Als de meeste mensen zijn gevaccineerd en mutaties geen kans krijgen, dan gaan we waarschijnlijk een zorgeloze winter tegemoet. Maar helaas is dit nog niet gegarandeerd. Er kan nog van alles gebeuren. Blijf je daarom aan de maatregelen houden en hopelijk kunnen we dan met een gerust hart en zonder vaccinatiepaspoort op wintersport.

Gerelateerde blogs

© Sneeuwkettingen Leggen 2024