Home > Snelheidsregels rijden in de sneeuw
Auto & Motor, Instructies
|
2 februari 2021

Snelheidsregels rijden in de sneeuw

In een gladde omgeving rijden is voor veel mensen altijd spannend, zo ook in de sneeuw. Winterbanden zijn geen excuus om los te gaan met je auto. Ga je te hard rijden, dan heb je zelfs helemaal niets aan winterbanden want de snelheid zal het effect ongedaan maken. Op de meeste snelwegen is daarom een duidelijk advies te zien. Meestal ligt dat advies ergens tussen de 20 en 70 kilometer per uur in de sneeuw, afhankelijk van hoe serieus de situatie is. Hoewel er geen vaste set regels bestaat om te rijden in de sneeuw, zijn er wel adviezen, tips.

Etiquette

  • Het is normaal om gematigder te rijden bij gladheid en sneeuw. Je kunt het tempo meestal goed bepalen door te kijken naar de overige weggebruikers
  • Doe je normale handelingen, maar doe ze rustig en voorzichtig. Hou je stuur met beide handen vast, zorg dat je rustig gaat optrekken door niet teveel gas te geven.
  • Houd nog meer afstand dan normaal wanneer dit kan. De remweg is verlengd, dus als er iets gebeurd wil je niet op je voorligger komen te liggen.
  • Als je hard moet remmen, trap dan rem en koppeling tegelijkertijd hard in. Trillingen horen hierbij. Het antiblokkeersysteem (ABS) van de auto zorgt ervoor dat de wielen niet blokkeren.
  • Winterbanden zijn geen garantie om niet te kunnen slippen

Aanpassingen

In Nederland mag je niet met sneeuwkettingen rijden. Wel kan de performance van de auto bijgesteld worden. Dit wordt naast winterbanden en insmeren van onderdelen door middel van chiptuning gedaan. Chiptuning is het bijstellen van de software van de auto, waardoor de performance anders wordt. Je kunt voor chiptuning in Limburg kijken of ergens anders.

Lees  Ik ga op skivakantie en neem mee

Gerelateerde blogs

© Sneeuwkettingen Leggen 2024