Home > Wat moet je meenemen op wintersport naar Oostenrijk?
Reizen
|
22 mei 2023

Wat moet je meenemen op wintersport naar Oostenrijk?

Wanneer je met de auto op wintersport gaat, zul je uit voorzorgsmaatregelen een aantal dingen moeten meenemen. Sommige dingen dien je zelfs verplicht bij je te hebben wanneer je op wintersport gaat naar Oostenrijk. Jaarlijks trekken er duizenden wintersport liefhebbers met een volle auto richting skigebied. Hierbij vergeten zij vaak een aantal belangrijke onderdelen. Wij vertellen jou wat je (verplicht) mee moet nemen op wintersport. Voor het CBR theorie examen motor heb je deze regels niet hoeven leren. Toch is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de regeltjes in het buitenland.

De gevarendriehoek

Waar moet je allemaal aan denken wanneer je op wintersport vakantie gaat? Iedereen die met de auto op wintersport trekt, moet een aantal dingen verplicht bij zich hebben. Allereerst moet men een gevarendriehoek meenemen. Het is namelijk in alle wintersportlanden verplicht ene bij je te hebben.

Let op dat je de gevarendriehoek op een plek in de auto legt waar je makkelijk bij komt. Bij de meeste auto’s wordt de gevarendriehoek bij het reservewiel of in een vakje in de kofferbak gelegd. Hier kom je natuurlijk niet makkelijk bij wanneer je kofferbak vol ligt met koffers en skiuitrustingen. Bewaar daarom de gevarendriehoek op een plek waar je makkelijk bij komt.

Veiligheidshesjes voor iedere inzittende

In Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland is het verplicht om veiligheidshesjes mee te nemen. In Zwitserland is het daarentegen niet verplicht. Toch is het wel aan te raden veiligheidshesjes mee te nemen voor het geval je pech krijgt. De veiligheidshesjes moeten voldoen aan een Europese norm: de EN471-norm. Dat wil zeggen dat de hesjes fluorescerend geel, oranje of rood moeten zijn. Daarnaast moeten ze voorzien zijn van retro-reflecterende banen.

Verbanddoos

In Oostenrijk en Duitsland moet je verplicht een verbanddoos bij je hebben wanneer je met de auto op wintersport gaat. De verbanddoos moet van een stevig materiaal en vuil-dicht zijn. In de andere skilanden, zoals Zwitserland, Italië en Frankrijk is een verbanddoos niet verplicht. Deze regel geldt alleen voor mensen met een Duits of Oostenrijks kenteken.

Lees  Honden mee op wintersport

Ruitenvloeistof

Een belangrijk deel van de auto-uitrusting: ruitenvloeistof. Het is niet alleen verstandig om voldoende ruitenvloeistof bij je te hebben, maar ook nog eens verplicht volgens de wet. Schone ruiten zijn een belangrijk onderdeel van veilig rijden. Je moet je ramen te allen tijde kunnen schoonmaken met ruitenvloeistof.

Wanneer je met de auto op skivakantie gaat, ben je meer ruitenvloeistof kwijt dan normaal gesproken. De wegen in het skigebied liggen namelijk vol met zout. Hierdoor worden je autoruiten een stuk sneller vuil. Zorg daarom dat je altijd ruitenvloeistof met antivries bij je hebt. Je wilt tenslotte niet dat de vloeistof onderweg bevriest.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn niet in ieder skigebied verplicht. Het verschilt namelijk heel erg per plaats. Vaak zijn sneeuwkettingen maar in enkele regio’s verplicht. Wanneer sneeuwkettingen om de banden moeten, wordt dit aangegeven op een verkeersbord. In sommige delen van Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zwitserland kan het dus voorkomen dat je sneeuwkettingen om de wielen moet leggen. Zorg daarom dat je voor de zekerheid sneeuwkettingen bij je hebt. Je weet maar nooit of je toevallig door een van deze gebieden moet rijden. Sneeuwkettingen omleggen bij grote voertuigen is vaak erg moeilijk. Begin daarom tijdeig met het omleggen van de sneeuwkettingen.

Vignet

In Oostenrijk en Zwitserland moet je tol betalen om over bepaalde wegen te mogen rijden. Deze tol betaal je door een vignet van Oostenrijk of Zwitserland aan te schaffen. Wanneer je deze hebt betaald krijg je een sticker als betaalbewijs. Zo kun je zonder enige problemen door deze landen rijden. Heb je geen tol betaald? Dan riskeer je een flinke boete.

Gerelateerde blogs

© Sneeuwkettingen Leggen 2024