Home > Veilig motorrijden in de winter
Auto & Motor, Rijschool
|
22 mei 2023

Veilig motorrijden in de winter

De wintertijd is altijd een periode waarbij het voor veel weggebruikers opletten is. Koud weer en verwante verschijnselen kunnen voor veel verraderlijke omstandigheden zorgen op de weg. In de wintermaanden moet iedereen in het verkeer dus extra alert zijn. Dit geldt al helemaal voor mensen op een tweewieler, zoals een fiets, scooter of motor. Zeker op een gemotoriseerd voertuig, zoals de motor, is het extra oppassen wanneer het glad op de weg wordt. Dit geldt trouwens ook voor wanneer het sneeuwt, regent of als er dikke mist ontstaat. Als motorgebruiker zal je sowieso altijd goed je omgeving moeten scannen. Ben er met slechte weersomstandigheden dus altijd van bewust dat het weggedrag van jouw motor en andere voertuigen opeens kan veranderen. Tijdens motor rijles in Breda leer je met elke verkeerssituatie om te gaan.

Door de sneeuw met de motor

De kans op sneeuw in de winter is altijd aanwezig. In Nederland hebben we niet altijd strenge winters. In het buitenland daarentegen, in wintersportgebieden, is er vaak wel hevige sneeuwval. Deze kan vaak wekenlang aanhouden. Omdat veel Nederlanders op wintersport gaan elk jaar, is een goede voorbereiding het halve werk. Zeker wanneer men met een eigen voertuig op pad gaat. In het buitenland gelden vaak andere verplichtingen dan in Nederland. In de wintermaanden is het bijvoorbeeld verplicht om in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk met sneeuwkettingen te rijden. Dit geldt voor alle motorische voertuigen.

Sneeuwketting voor de motor

Bij sneeuwkettingen denkt men vaak alleen aan vierwielers. Echter zijn er ook sneeuwkettingen beschikbaar voor tweewielers. Met de motor door de sneeuw rijden zonder aanpassingen aan te brengen, is vragen om problemen. Door een sneeuwketting op beide banden van de motor te leggen, minimaliseer je de kans op onverwachte situaties. Deze kettingen zorgen namelijk voor meer grip op het wegoppervlak. Wees met sneeuw op de weg ook altijd voorzichtig met de hoeveelheid gas dat je geeft. Een te snelle acceleratie kan voor slipgevaar zorgen.

Lees  Snelheidsregels rijden in de sneeuw

Leer veilig motorrijden

Leren motorrijden is voor vele mensen een droom. Motorrijden roept een gevoel van vrijheid op. Sommigen mensen worden er echter van weerhouden omdat ze denken dat het te gevaarlijk is. Zeker wanneer ze in een grote stad wonen, zoals Breda. Echter zijn er veel bekwame en gecertificeerde motorrijscholen te vinden. Zo ook voor motor rijles in Breda. Deze rijscholen leren jou om met allerlei verkeerssituaties om te gaan. Daarbij kun je denken aan het rijden op een nat wegdek of een wegdek bedekt met sneeuw. De instructeur zal vaak eerst de oefeningen voordoen. Met de juiste hulp kan iedereen veilig leren motorrijden. Zo ben je binnen te kortste keren verzekerd van het motor rijbewijs in Breda.

 

Gerelateerde blogs

© Sneeuwkettingen Leggen 2024